Hoe creëer je je eigen betekenis

Schilderij Haarlem

Hij zegt: “mijn taak als schilder is om gevoelens uit te drukken op een manier die mensen aan het denken zet, om me iets voor te stellen waar waarschijnlijk nog nooit iemand aan gedacht heeft, om mensen kleuren te laten horen en gevoelens te laten horen, om me een gevoel voor te stellen in het hart van een vrijwilliger, in een kamer vol toehoorders”.

Paul Boszegian is geboren en getogen in Amsterdam. Hij is lid van de in Amsterdam gevestigde Stichting Acousmatic Research. De missie van de stichting is te onderzoeken hoe gevoelens en ervaringen gerelateerd zijn aan verschillende muziekgenres, inclusief de elementaire concepten van ritme, toonhoogte, structuur, textuur en climax.

Maar het idee van dit artikel is niet om erachter te komen wat een schilder voelt of denkt. Ik wil eerder ontdekken hoe je je eigen betekenis en emoties kunt creëren door te schilderen.

Als ik aan Boszegiaanse kunst denk, en aan vele andere kunstvormen, dan denk ik aan de romantische fantasie die hij in zijn schilderijen creëerde. Elk schilderij heeft een fantastisch beeld, maar heeft ook een verhaal. Elk beeld zegt een verhaal, maar het beeld zegt meer dan woorden alleen. Het onthult een geheim, een verhaal, een emotie, een boodschap die de kijker moet leren kennen, evenals de relatie van de kijker met het schilderij.

Als we willen beginnen met het creëren van onze eigen schilderijen, fantasieën, concepten, enz… moeten we verder gaan dan alleen maar woordschilderen en beeldschilderen. We moeten bijvoorbeeld het begrip ritme in ons opnemen, dat de natuurlijke harmonische beweging van de audiowereld is. Als we dat kunnen integreren in ons eigen schrijven, zetten we een belangrijke stap in de richting van het leren schrijven van rap.

Blues muziek vormen – Dit zijn enkele van de bekende – blues opgroeien in Amerika.

Volksmuziek (traditioneel of niet), of die nu in Amerika is of niet, creëert zijn eigen betekenissen en emoties. Soms zijn het protestliederen, soms gaan ze over het leven, de liefde, verloren liefde, humoristisch, enz. Heel vaak zijn het liedjes die gewoon goed voelen om naar te luisteren. Liedjes die we categoriseren als blues-gerelateerd zijn over het algemeen niet allemaal “zwart”, maar zijn de liedjes die de meerderheid van de mensen die zijn opgeleid als muzikant of songwriter, en ervoor hebben gekozen zich uit te drukken door middel van rap.

Kennismaking – Toen ik bijvoorbeeld naar Europa ging, ontdekte ik tot mijn schrik dat in veel landen een bepaalde opvoeding aanleiding geeft tot diepgewortelde, vaak uitgesproken gevoelens en attitudes ten aanzien van bepaalde soorten muziek. Ik heb zelfs voorkeuren gezien die dieper gaan dan muziekvoorkeuren. Zo luisteren sommige mensen in sommige landen echt niet graag naar Amerikaanse popmuziek, maar is rock and roll voor velen de popmuziek bij uitstek. De persoon met de iPod luistert liever naar “The Eagles” dan naar “Nirvana”. De reden hiervoor is waarschijnlijk een al lang bestaande “kloof” in populaire muziekstijlen tussen landen, en de generaties die de populaire muziek vormgeven.

Uiteindelijk zullen muziekvoorkeuren en religie zeker een belangrijke rol spelen bij de beslissing welk muziekgenre als “het beste” zal worden beschouwd in diverse categorieën en op vele andere gebieden, omdat de wereld van de muziek meer is dan alleen de muziek zelf. Verschuivingen in cultuur en religieuze overtuigingen zullen zeker veranderen welke muzieksoorten uiteindelijk echt populair zullen worden, en welke in de vergetelheid zullen raken. Net als met elk ander gebied van de samenleving.

Leave a Reply

Your email address will not be published.