Een vakman in de slagerij moet zich aan een aantal regels en voorschriften houden en veel weten over het uitsnijden en slachten van vlees.

Roemeense supermarkt

Aangezien vlees verschillende belangrijke gezondheidsvoordelen heeft, is het belangrijk om vlees met mate te eten, als een voedzaam en gezond tussendoortje. Vlees levert veel eiwitten, ijzer, aminozuren en vitaminen. Het ontbreken van gezondheidsvoordelen is de reden waarom veel mensen niet regelmatig vlees eten.

– Als van u wordt verwacht dat u regelmatig vlees eet, moet u er zeker van zijn dat uw lichaam het goed kan verdragen. Als u vlees eet, zult u spieren kunnen opbouwen en onderhouden.

– U moet zich ook bewust zijn van het milieu wanneer u vlees koopt. Duurzaamheid is iets waar u op zijn minst rekening mee moet houden.

– Koop bij een slager die de dieren zelf fokt. Als de slager de dieren niet zelf fokt, zal hij iemand moeten vinden die dat wel doet. Hoe dan ook, zowel de slager als het vlees zullen waarschijnlijk goed behandeld worden.

– Zoek naar vlees met opstaande hoeven. Dit betekent dat de dieren aangenaam en stressvrij worden gehouden.

– Controleer de herkomst van het vlees. In principe moet al het vlees en gevogelte afkomstig zijn van scharreldieren die tijdens hun leven op humane wijze zijn behandeld.

De verwerking van vlees en gevogelte is heel anders dan die van conventioneel vlees. Bij conventioneel vlees worden de dieren gevoederd met alles wat nodig is om zo groot en zo snel mogelijk te groeien. Ze worden ook geforceerd gevoed, vertaald, en krijgen allerlei hormonen toegediend. Ze kunnen ook in kleine kooien worden gehouden voor zo veel alsgi anders normaal is.

Er zijn echter enkele geruststellende aspecten aan de verwerking van vlees en gevogelte bij Roemeense supermarkten. Zo zou het vlees dat afkomstig is van echt gezonde dieren relatief vrij moeten zijn van bacteri├źn en andere verontreinigende stoffen. Hoe kunnen we daar echter zeker van zijn als we geen toegang hebben tot de exacte boerderij waar het vlees wordt geproduceerd? Gelukkig zijn er alternatieve manieren om vlees- en pluimveeproducten te testen.

Een mogelijkheid is om meer aandacht te besteden aan de manier waarop de dieren worden geslacht. Als de dieren op een typisch humane manier worden gedood, bijvoorbeeld door ze met een goed gemikte pijl in de kop te schieten, of ze worden op een humane manier geslacht (bijvoorbeeld door ze met een pijl te slaan), of het vee wordt zo behandeld dat het geen pijn voelt of niet schreeuwt, kan redelijk worden gegarandeerd dat het vlees dat wij eten ook veilig is om te eten.

Dit betekent echter niet dat alle vlees- en pluimveeproducten per definitie veilig zijn. Meer dan 50% van alle vleesproducerende dieren krijgt groeihormonen en antibiotica toegediend. Ze krijgen ook voer met graan dat genetisch is verbeterd.

De laatste twee weken is er veel aandacht besteed aan de behandeling en de leefomstandigheden van vee. Gebleken is dat melk en kaas van genetisch gemodificeerde gewassen een hoge mate van antibioticaresistentie vertonen. Sommige onderzoekers hebben dit in verband gebracht met de hogere mate van antibioticaresistentie in de menselijke voedselvoorziening.

De hoogste niveaus van antibioticaresistentie komen voor bij dieren. Moderne intensieve veehouderijtechnieken brengen natuurlijke genetische veranderingen teweeg zonder ook gebruik te maken van de nieuwere genetisch gemodificeerde technologie├źn.

Het effect van genetische manipulatie op het milieu is een groeiende bron van zorg. Technieken als genetische manipulatie, genetische modificatie en synthetische bestrijdingsmiddelen en onkruidverdelgers kunnen de wereld gezonder maken voor de mens, maar gaan ook ten koste van het milieu.

Reken er niet op dat hamburgers, eieren en gevogelte een hartbeschermend en ziektebestrijdend alternatief bieden voor schadelijke conventionele landbouwtechnieken. Consumenten zullen naar verwachting meer gaan betalen voor biologisch en lokaal geproduceerd voedsel om de stijgende kosten als gevolg van de hogere grondstofprijzen te compenseren.

Alleen u kunt uw gezin beschermen tegen gevaarlijke verontreinigende stoffen, zoals antibiotica, E. coli en listeria. Biologische certificering is de garantie voor de consument dat producten, waaronder vlees- en pluimveeproducten, zijn geteeld of behandeld volgens strikte richtlijnen om te garanderen dat wat ze bevatten veilig is.

 

lees meer

Roemeense producten

Roemeense winkel

Leave a Reply

Your email address will not be published.